2toDrive

Start met rijlessen vanaf 16,5 jaar!

Ook rijschool Sterken doet mee met het experiment 2todrive. Hierdoor kun je eerder beginnen met rijlessen, namelijk al vanaf 16,5 jaar. Je hoeft dus niet meer tot je 18de te wachten voordat je eindelijk met rijlessen mag beginnen, hoe cool is dat?

Sinds november 2011 is het experiment 2toDrive (begeleid rijden) gestart en duurt tot 31 oktober 2017. Daarna wordt het begeleid rijden definitief ingevoerd. Door het experiment kunnen jongeren eerder hun rijbewijs halen, namelijk al vanaf 17 jaar. Na het behalen van het rijbewijs mogen jongeren tot hun 18de alleen de weg op onder begeleiding van door hun zelf gekozen coach(es). Wanneer je het rijbewijs B haalt, krijg je daarbij automatisch ook het brommer en scooter rijbewijs AM. Hiervoor heb je geen begeleiding van je coach nodig. Het rijden met een coach geldt alleen voor het besturen van een auto.

 • Vanaf 16 jaar mag je theorie-examen afleggen. Je theoriecertificaat is 1,5 jaar geldig.
 • Ben je 16,5 jaar? Dan mag je al rijlessen volgen en kun je de begeleiderspas aanvragen.
 • Vanaf 17 jaar mag je rijexamen voor het rijbewijs B afleggen.
 • Wanneer je geslaagd bent kan je jouw rijbewijs aanvragen bij de gemeente. Je rijbewijs kan alleen worden aangevraagd als je in bezit bent van een begeleiderspas.
 • Samen met je rijbewijs, begeleiderspas en een coach mag je auto rijden tot je 18e verjaardag. Vanaf je 18e mag je zelfstandig autorijden, dus zonder coach!

De coaches melden zich aan. Voor het inloggen gebruikt de coach zijn eigen DigiD. Na het inloggen vult de coach het BSN nummer van de jongere in. De RDW toetst of de opgegeven coach aan alle onderstaande eisen voldoet. De coach krijgt via de e-mail bericht wanneer zijn aanvraag is goedgekeurd.

Eisen die aan een coach gesteld worden:

 • De coach is minimaal 27 jaar oud
 • De coach is minimaal 5 jaar in het bezit van een geldig rijbewijs B (personenauto)
 • De coach mag 4 jaren voorafgaand aan de aanvraag van de begeleiderspas geen alcoholcursussen of gedragscursussen hebben gehad
 • De coach moet op de bijrijders stoel zitten tijdens het begeleid rijden
 • De coach mag niet onder invloed zijn van alcohol, drugs of medicijnen tijdens het begeleiden
 • De coach is de afgelopen vier jaar niet strafrechtelijk veroordeeld voor een ernstige verkeersovertreding
 • De coach heeft geen alcoholslot op zijn auto
 • De coach heeft de afgelopen vier jaar geen onderzoeken naar de rijvaardigheid of rijgeschiktheid opgelegd gekregen door het CBR
De coach fungeert als een aanspreekpunt voor de jongere en coacht waar nodig. De jongere heeft immers zijn rijbewijs behaald.

Aanmelden als coach

Extra hulp aan coaches !

Ben je als coach nog wat onzeker over hoe je het aan gaat pakken? Autorijschool Sterken biedt (toekomstige) coaches van onze leerlingen die op hun 17e hun rijbewijs gaan halen de mogelijkheid om een keer met de rijles van de leerling mee te rijden, zodat je vast kan wennen aan het coachen, om op deze manier een nog betere coach te worden.

Vanaf 16,5 jaar begeleiderpas aanvragen

Als je meedoet aan 2toDrive heb je een begeleiderspas nodig die je zelf moet aanvragen. Dat is een pasje waarop alle namen van jouw 2toDrive coaches staan. De begeleiderspas heb je altijd bij je wanneer je na het behalen van je rijbewijs de weg op gaat met je coach. De begeleiderspas kun je al aanvragen vanaf 16,5 jaar. Wij raden aan om de begeleiderspas ongeveer een maand voor je praktijkexamen aan te vragen, zo kom je niet voor verrassingen te staan. Voor het aanvragen van de begeleiderspas doorloop je de volgende stappen:

 • Je toekomstige coaches (minimaal 1 en maximaal 5) melden zich eerst aan via 'Coach aanmelden'. Je coach heeft hier een DigiD account voor nodig. Het duurt ongeveer 5 werkdagen voordat alle coaches geregistreerd zijn. Pas daarna zijn ze zichtbaar in het systeem en kan jij de begeleiderspas aanvragen.
 • Wanneer al jouw coaches zich hebben aangemeld, kan jij de begeleiderspas aanvragen. Voor het aanvragen van de begeleiderspas maak je gebruik van DigiD.
 • Na het aanvragen van de begeleiderspas reken je af. De begeleiderspas kost €25,-,
 • Na het afrekenen van de begeleiderspas wordt je aanvraag ingediend en verwerkt door de RDW. Zij gaan checken of je aan alle voorwaarden voldoet. Wanneer je geen tegenbericht krijgt, krijg je de begeleiderspas binnen ongeveer 10 werkdagen thuisgestuurd.
Begeleiderspas aanvragen

Het is niet verplicht om al een begeleiderpas in het bezit te hebben als je start met rijlessen. Tijdens jouw rijopleiding moet je minimaal één en maximaal vijf coach(es) opgeven via het aanvraagformulier wie jouw begeleider(s) wordt(en). Let op! Zorg ervoor dat alle coaches zichzelf hebben aangemeld, vóór jij de begeleiderspas aanvraagt.

Heb je interesse om bij Rijschool Sterken te komen lessen? Meld je dan aan (ook voor een proefles). Indien je nog overige vragen hebt, verwijzen we je graag naar de overige pagina’s op onze website of neem contact met ons op.