Praktijkexamen

Het praktijkexamen

Vanaf 17 jaar mag je praktijkexamen doen bij het CBR. Het praktijkexamen wordt afgenomen bij het CBR in Eindhoven. Op de uitnodiging staat vermeld hoe laat en bij welke tafel jij je moet melden. De examinator stelt zich voor en neemt met jou de benodige documenten door. Nadat het papierwerk is afgehandeld begint je examen. Het praktijkexamen voor de personenauto duurt ongeveer 55 minuten. Het examen begint met een ogentest, waarbij je het kenteken van een geparkeerde auto moet kunnen lezen op een afstand van 25 meter. Daarna vraagt de examinator jou een aantal voorbereidings- en controlehandelingen uit te voeren. Dit kan verschillen tussen het controleren van vloeistoffen onder de motorkap tot de waarschuwingslampjes op het dashboard. Dan begint het rijgedeelte. De examinator geeft aan waar je heen moet rijden. Een gedeelte van je examen houdt in dat je zelfstandig een route moet rijden, dit gedeelte is ongeveer 10-15 minuten van je examen. De examinator van het CBR beoordeelt je op: Zelfstandig rijden, Gevaarherkenning en Milieubewust rijgedrag en of je voldoende rekening houdt met andere weggebruikers.

Zelfstandig rijden

Dit onderdeel kan op drie manieren worden uitgevoerd:

  • Naar een oriëntatiepunt rijden
  • Meerdere routeopdrachten tegelijk (clusteropdracht)
  • Met behulp van een navigatiesysteem naar een opgeven bestemming rijden

Gevaarherkenning door situatie bevraging

Bij dit onderdeel wordt u na uitvoering van een verkeerssituatie gevraagd waarom u dat op die manier hebt gedaan. Hoe hebt u de situatie opgelost en welke afwegingen heeft u hierbij gemaakt?

Zelfreflectie

Vóór het examen vult u een vragenlijst in. Van belang hierbij is dat u een realistisch beeld hebt van uw eigen capaciteiten en beperkingen. De examinator bekijkt de antwoorden pas na afloop van het examen.

Meenemen naar het examen

  • De officiële uitnodiging praktijkexamen CBR
  • Het ingevulde formulier Zelfreflectie
  • Een wettelijk toegestaan, geldig indentiteitsbewijs
  • Het adviesformulier tussentijdse toets (indien je de tussentijdse toets hebt gedaan en vrijstelling hebt gekregen voor je bijzondere verrichtingen)

Voor het aanvragen van je praktijkexamen moet je onze rijschool machtigen hiervoor heb je een Digid account nodig. De aanvraag van een Digid kan 5 werkdagen duren, dus vraag hem op tijd aan.

Op mijn.cbr.nl kan je inloggen met je Digid, hier kan je ons machtigen om je praktijkexamen aan te kunnen vragen.

Zo gaat het bij het praktijkexamen: